4 idei de amenajări interioare care încalcă regulile clasice și îi lasă pe proprietari uimiți

2

Multe persoane consideră că pentru a-ți amenaja locuința nu trebuie să apelezi la profesioniști, însă noi știm că o casă decorată de un designer va avea mereu un aer aparte. În majoritatea cazurilor, designerii nu vor să iasă din tiparul obișnuit și să ofere și alte soluții în afară de cele pe care le vedem deja în toate casele, astfel încât obținem un rezultat tern sau unul lipsit de personalitate.

Iată câteva idei de amenajari care încalcă regulile clasice, dar care aduc un plus din punct de vedere al valorii estetice.

Parchet în bucătărie și baie

Românii cu greu ies din această regulă nescrisă a finisajelor utilizate în locuință. Vedem peste tot gresie și faianță sau piatră naturală în băi și bucătării, când un parchet ales cu grija ar putea să arate mai bine și să fie mult mai practic.

În aceste două încăperi nivelul de umiditate este ridicat, iar podeaua este predispusă la pătare. Acestea sunt și motivele pentru care majoritatea proprietarilor aleg gresia și faianța: se întrețin ușor. Totuși, din multe puncte de vedere o podea cu parchet este mai frumoasă, iar când vine vorba de îngrijire efortul este exact același.

Un parchet rezistent la trafic și la alți factori deterioranți utilizat în bucătărie sau în baie va fi o alegere mult mai elegantă decât gresia. Când vine vorba despre durabilitate, dacă este bine ales, el va rămâne ca nou ani întregi.  Poți găsi aici variante de parchet laminat cu un aspect potrivit pentru una dintre aceste încăperi, dar și cu sistem aquastop, care nu va lăsa umezeala să-i afecteze structura.

Paneluri din piatră în living sau dormitor

Piatră naturală în dormitor? Da, de ce nu! Marmura, travertinul și ardezia nu își au locul doar în bucătărie sau în baie, ci și în alte încăperi din locuință. Panelurile din piatră sunt deosebite din punct de vedere estetic și luminarea lor cu ajutorul unor spoturi va da un efect surprinzător și plăcut.

Dacă o astfel de idee ți se pare interesantă, nu trebuie să uiți de faptul că echilibrul casei este extrem de important. Un panel de piatra nu ar trebui folosit decât pentru un singur perete, în niciun caz pe toate, deoarece va încărca mult camera.

Nici ideea unei pardoseli din piatră naturală în una dintre aceste camere nu este una pe care să o refuzi din prima. Într-o casă somptuoasă, o pardoseală din marmură sau din travertin în living room sau în dining room este un touch elegant. Totul este să găsești și un mobilier care să se îmbine în mod armonios cu acest tip de finisaj.

Jocul cu texturile și culorile

În majoritatea caselor în care pășim vedem adesea aceleași culori utilizate în toate. Aproape că a devenit o regulă ca baia să fie în nuanțe de albastru, în vreme ce bucătăria să aibă o mobilă bej sau wenge. De altfel, în ultimii ani românii au făcut o adevărată pasiune pentru wenge, pe care îl regăsim în majoritatea locuințelor.

O cameră nu are de ce să fie toată decorată cu o singură culoare, un joc cromatic este mai mult decât binevenit. Dacă tot am discutat despre wenge, el ar putea fi combinat cu nuanțe precum verde, mov sau albastru pentru a înveseli încăperea și a-i da un aer cool și proaspăt.

Și când vine vorba despre texturi, este cazul să dăm frâu liber imaginației și combinațiilor. Și proprietarii au devenit în prezent mult mai deschiși la soluții inedite, la îmbinări care până acum câțiva ani păreau nebunești, așa că acum și designerilor li se oferă mai multă libertate.

Un stil eclectic

Pentru că discutăm despre amenajări care încalcă regulile clasice, nu putem ocoli stilul eclectic. El se traduce prin îmbinarea de elemente care aparțin unor culturi și stiluri diferite. Bineînțeles, și atunci când ne referim la stilul eclectic, vorbim despre o potrivire a accentelor provenite din stiluri diferite.

Aici intervin talentul și experiența designerului. Trebuie să recunoaștem că nu multe persoane văd legătura dintre elementele minimaliste și cele retro, însă un designer cu fler și ochiul format va reuși că creeze o punte de legătură între ele.

În România, tot mai mulți proprietari de apartamente și case încep să vadă farmecul acestui stil, mai ales că și numărul celor care își petrec vacanțele peste granițe a crescut foarte mult. Deschiderea lor este mult mai mare în prezent și acceptă cu mult mai multă ușurință o combinație între elemente din diferite zone geografice.

Ce părere ai despre ideile acestea? Le-ai pus în aplicare până acum?

Sursa foto: creativecommons.org

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

Leave A Reply