4 criterii esentiale in alegerea unui boiler pe lemne performant

0

Boilerul pe lemne poate fi alternativa pe care o cauti atunci cand vrei sa iti asiguri necesarul de apa calda pentru intreaga locuinta. Alegerea unui astfel de aparat este potrivita in situatia in care locuinta nu este racordata la o retea de gaz, iar optiunea unui boiler electric este mult mai costisitoare.

Un boiler pe lemne are doua parti componente: soba in care se va face focul si cazanul in interiorul caruia exista o teava de evacuare a gazelor de ardere care va incalzi apa din jur. Desi un astfel de aparat nu necesita racordarea la reteaua de gaze sau la cea electrica, el trebuie sa fie legat la reteaua de apa. Mai mult, necesita instalarea unui cos de evacuare.

In ceea ce priveste locul in care va fi amplasat boilerul, trebuie sa stii ca exista doua posibilitati. Boilerul poate fi instalat intr-o camera speciala sau daca spatiul nu iti permite, il poti amplasa chiar in baie. Intretinerea corespunzatoare a focului va mentine temperatura apei constanata. In cazul in care esti hotarat sa iti achizitionezi un boiler pe lemne, iata care sunt aspectele pe care ar trebui sa le urmaresti pentru a face alegerea cea mai buna pentru locuinta ta.

Volumul

Cand urmaresti un anumit model de boiler, trebuie sa iei in calcul volumul acestuia. Astfel, trebuie sa cauti un boiler care are un cazan suficient de incapator pentru a asigura necesarul de apa calda pentru toata locuinta. De asemenea, volumul este influentat de numarul de persoane care locuiesc in casa.

De exemplu, pentru doua persoane, un boiler de 80 de litri va satisface toate nevoile. Pentru nevoile unei familii formata din trei membri, vei avea nevoie de 100 de litri, iar in cazul in care patru persoane vor utiliza boilerul este recomandat un volum de cel putin 120 de litri.

Producatorii recomanda aproximativ o ora pentru ca temperatura apei sa ajunga la 60 de grade Celsius, dar acest lucru depinde si de calitatea lemnului care este folosit. De asemenea, trebuie sa stii ca un boiler cu un volum mai mare va avea nevoie de mai mult timp pentru a aduce apa la temperatura optima.

Tipologia

Trebuie sa stii ca ai optiunea de a alege dintre variantele mixte de boiler pe lemne. In cazul in care vrei sa cresti eficienta echipamentul de incalzirea a apei sau sa eviti caldura excesiva pe timpul verii, poti sa iti indrepti atentia spre un boiler cu o sursa suplimentara de incalzire, cum ar fi curentul sau gazul.

Un boiler pe lemne si electric este echipat cu o rezistenta electrica, care este asezata in interiorul rezervorului si are rolul de a metine apa calda. Aceasta varianta poate avea doua termostate separate, in functie de sursa de incalzire. In situatia in care vrei sa incalzesti doar folosind lemne, poti sa deconectezi alimentarea electrica sau sa setezi termostatul rezistentei la valoare minima.

Cea de a doua varianta este alegerea unui boiler pe lemne cu serpentina. Serpentina este pozitionata in interiorul rezervorului, iar apa va incalzita de agentul termic care cirucla in interiorul acesteia. Serpentina poate fi legata direct la centrala termica a locuintei, atunci cand nu vrei sa faci focul in boiler.

Siguranta

Masurile de siguranta trebuie sa primeze cand alegi un boiler pe lemne pentru locuinta ta, deoarece acesta functioneaza cu flacara deschisa. Astfel montarea unei supape de siguranta este necesara pentru a mentine presiunea din boiler sub control. Aceasta supapa se va deschide si va elibera presiunea, in momentul in care aceasta a depasit o anumita limita.

De asemenea, un boiler din metal va rugini in contact cu apa. Specialistii recomanda alegerea unui model emailat, cu protectie anticoroziva, care a fost tratata cu anod de magneziu pentru a combate depunerile de calcar. Mai mult, instalarea unui cos pentru eliminarea fumului si a gazelor trebuie facuta de personal specializat si trebuie sa respecte normele legale. Daca ai ales un boiler pe lemne si curent este necesar ca instalatia electrica sa aiba impamantare.  

Materialul

Chiar daca nu consideri un criteriu important, materialul din care este facut boilerul este foarte important. In majoritatea cazurilor, in functie de material, boilerele se impart in boilere pe lemne din tabla de otel si boilere pe lemne din inox. Variantele din inox sunt mai rezistente la socuri mecanice, la coroziune, la clor și alte substante chimice.

Asadar, daca te-ai hotarat sa iti cumperi un boiler pe lemne trebuie sa fii atent la volumul pe care acesta il are, materialul din care este facut, tipul boilerul (boiler pe lemne si electric sau boiler pe lemne cu serpentina), si nu in ultimul masurile de protectie pentru familia si locuinta ta.

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Pexels

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply