3 moduri simple prin care poți avea o baie igienică și funcțională tot timpul anului

0

Nu ar trebui să fie o surpriză, dar modul în care îți amenajezi și îngrijești baia îți influențează starea de sănătate.

Umezeala, mucegaiul, țevile cu scurgeri necontrolate și recurente pot declanșa alergii, afecţiuni respiratorii, astm, dureri de cap şi chiar depresie. Iată care sunt cele trei lucruri pe care le poți face ca baia ta să fie un mediu curat și primitor:

  • Verifică umiditatea podelei și alege tipul de finisaj portivit

 

Potrivit Ghidului Constructorului Individual, poți testa umiditatea podelei prin plasarea unui borcan de gem cu orificiul în jos, chituind apoi podeaua de jur împrejurul gurii borcanului. Lasă borcanul așa peste noapte și dacă dimineața există umiditate în interiorul borcanului, înseamnă că există umiditate în podea. În acest caz, aceasta trebuie mai întâi tratată iar pentru asta ai nevoie de ajutorul unui specialist.

Apoi, concentrează-te asupra finisajului ales. Astfel de modele de gresie sunt rezistente și pot fi curățate cu mare ușurință. Însă dacă alegi suprafetele netede, sub influența umezelii (chiar și a celei firești, rezultate în urma unui duș), acestea devin alunecoase și pot cauza accidente. Pentru siguranța ta și a familiei tale, alege gresie mată sau texturată; e perfectă pentru o baie, datorită aderenței sporite.

  • Ține departe formarea mucegaiului

 

Să recunoaștem – mucegaiul este dușmanul numărul unu al oricărei locuințe. Nu numai că oferă un aspect neplăcut și neigienic oricărei încăperi, dar poate favoriza apariția anumitor boli, precum cele renale, gastrointestinale și pulmonare. În încăperi precum baia și bucătăria, umezeala este mai abundentă, iar asta duce la dezvoltarea ciupercilor. Din fericire, există o serie de  soluții accesibile pentru a preveni infecția pereților și a tavanului cu mucegai.

De exemplu, poți hidroizola pereții și pardoseala băii, pentru a nu permite apei să se infiltreze în acestea și vei prelungi durata lor de viață. Un alt lucru pe care îl poți face în acest sens este să aerisești sau să ventilezi constant baia. De asemenea, poți folosi un dezumidificator care își va face treaba perfect.

 

  • Verifică permanent integritatea țevilor

 

Nu de puține ori remarcăm acumularea apei sub chiuveta de la baie, dar o ignorăm. De cele mai multe ori, însă, e vorba de o fisură deja prea mare pentru a mai fi remediată și ajungem să schimbăm țevile cu totul. De aceea, este bine să supraveghem în mod constant integritatea țevilor. În multe cazuri, apa poate să picure din cauza unui filet care nu este strâns suficient. Astfel, înainte să chemăm instalatorul, trebuie să verificăm dacă nu cumva putem chiar noi să ne ocupăm de treabă.

Spre exemplu, în cazul unei fisuri de-a lungul țevii, poți aplica o soluție pe bază de rășină epoxidică, de jur împrejurul țevii cu pricina. Dacă nu ai așa ceva prin casă, poți să izolezi țeava cu o bandă de cauciuc, pe care o strângi bine. În timp, fisurile se vor colmata cu ajutorul calcarului din apă. Sigur, dacă situația este recurentă, apelează la ajutorul unui specialist. Nu lăsa apa să se acumuleze, să se evapore, să se acumuleze și așa mai departe. E un cerc vicios care se traduce prin umezeală și mucegai.

Ce mai poți face ca să ții umezeala departe de baia ta:

  • instalează un dezumidificator
  • nu usca rufele în baie
  • înlocuiește caloriferul vechi cu unul destinat uscării prosoapelor
  • aerisește constant

Te-ai săturat să ți se strice totul prin baie atât de des? Ocupă-te de prevenirea problemelor care pot afecta integritatea acestei încăperi și bucură-te de oaza ta de relaxare și îngrijire a corpului fără să ai prea multe bătăi de cap. Tu cum întreții această cameră importantă din locuință?

 

Sursă foto: shutterstock.com  

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply