3 arbuști mediteraneeni ușor de îngrijit și foarte decorativi

0
Laurel tree
Ieva Zemite – Fotolia
Dragi cititori,
Vă prezint 3 arbuşti mediteraneeni: rodiul, dafinul şi leandrul.
Dorina Condrat, Mediaş, jud. Sibiu
Dafinul (Laurus nobilis) un arbust mediteraneean cu frunze pieloase, lucioase, aro-
matice. Fructele sunt bace ovoide care conțin uleiuri eterice şi substanțe grase. Din ele se extrage untul de dafin (Oleum lauris). La noi se cultivă ca plantă ornamentală de apartament, cu varietățile Angustifolia, Crispa şi Variegata.
Ca să obțineți un copăcel mai mare este nevoie de mai mulți ani, deoarece creşte mai încet.
Planta este veşnic verde şi suportă gerul uşor, scot arbustul fară din aprilie şi-l las în grădină până toamna târziu în noiembrie-octombrie.
Îi place un loc însorit sau semi-însorit. Pământul este un amestec de mraniță, nisip, țelină, răzătură de coarne, cu un drenaj bun.
Înmulțirea se poate face prin separarea drajonilor care apar la plantele mari, de jos de la rădăcină.
Eu înmulțesc arbustul prin butaşi de vară maturizați, înrădăcinați în pământ nisipos sub flacon. Înmulțirea se mai poate face şi prin semințe în cazul în care obțineți se-mințe.
Pomegranates on tree
dp3010 – Fotolia
Rodiul sau Punica Granata este un arbust fructifer care îmi ornează curtea din primăvară până toamna.  Gen originar din Tunisia, Iran, Afganistan, acest arbust a pătruns în zonele mediteraneene şi în cele două Americi. În zona temperată se cultivă la container, pentru aspectul decorativ al frunzelor şi florilor şi mai puțin pentru fructe care au puțină pulpă şi suc.
Coroana se aranjează primăvara înainte de a intra în vegetație, atunci se taie ramurile slabe, deoarece florile apar pe lăstari anuali viguroşi.
Preferă un loc însorit, unde se udă abundent.
Arbustul meu are flori corai duble, anul acesta a făcut câte 3, una lângă alta. Fructul este o bacă, cu coaja groasă și cu numeroase semințe.
Înmulțirea rodiului se face astfel: prin drajonii care ies de jos de la rădăcină, prin se-mințe care răsar uşor dacă sunt înmuiate în ceai cald câteva zile şi ceva mai greu prin butaşi într-un substrat încălzit (pentru cultivatorii amatori care vor dori să obțină aceşti arbuşti).
pag 45i
Arhiva Practic
 
Pete de culoare creează leandrii înfloriți alb, roz, galben, vişiniu. Nerium oleander face parte din familia Apocynaceae şi este o plantă ornamentală prin frunze şi flori, originară din regiunile mediteraneene şi subtropicale din Asia şi Japonia. Înfloreşte de la începutul verii până toamna, cu flori divers colorate de la alb, nuanțe de roz, roşu, vişiniu, galben, parfumate, panaşate, simple sau involte.
Cerințe: lumină şi mai puțină căldură.
Vara se udă abundent, se dă îngrăşământ în soluție săptămânal. Pământ: 30% nisip de râu, 35% mraniță şi 35% pământ de țelină. Iarna eu țin aceşti arbuşti la rece (de la 0 până la -5 grade Celsius), la lumină, ud o dată pe lună foarte puțin, cât să umezesc puțin solul deasupra cu apă de ploaie caldă (o încălzesc puțin pe aragaz). În acest mod nu am probleme, nu apar păduchii țestoşi, care sunt greu de înlăturat şi pot distruge planta. După înflorire se întrerupe udatul un timp şi se fac tăieri de regenerare.
Înmulțirea, prin butaşi cu călcâi anuali pe care îi înrădăcinez în apă (în sticle), la căldură, în luna iulie-august.
Atenție! Planta este otrăvitoare. Arbuştii prezentați, rodiu, dafin, leandru sunt uşor de îngrijit şi merită să le aveți în curte sau pe terasă. Puteți suna în legătură cu aceşti arbuşti la tel. 0269.836.028 sau 0786.020.597.
Mulțumesc redacției şi cititoarelor care m-au contactat pentru un schimb de plante!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply