Semănatul și răsadurile (II)

0

Primăvara este vremea să te ocupi de grădină. Iar pentru a te bucura de roade bogate, trebuie să te organizezi bine încă de la semănat.
Găsești prima parte a articolului aici.
De ținut minte:

  • amplasează răsadnița într-o zonă ferită de curenți, cu expunere bună către lumină;
  • ghivecele și cuburile nutritive asigură producții mai timpurii;
  • gunoiul de cal produce mai multă cădură;
  • dezinfectează răsadurile (Captan 0,3% sau Myodifol 0,2%) și udă răsadul intens, cu o zi înainte de plantare.
Rasaduri
Foto: pixabay.com

Ține evidența planului de semănat
Ca să ai rezultate bune, ține o evidență clară a programului de semănat, a distribuției plantelor pe parcele în grădină, pentru a asigura o succesiune corectă a culturilor, deoarece unele plante pot reveni doar după patru ani pe aceeași parcelă, în timp ce altele pot rămâne timp îndelungat în același loc. Numărul de zile după care se produce încolțirea în răsadniță variază după specie: 3-8 la castraveți, 4 la ridichi de iarnă, 4-6 la salată și varză, 4-8 la ridichi de lună și fasole, 8-9 la tomate, 10-12 la ardei, 12 la vinete. Temperatura optimă pentru germinarea semințelor diferă, de exemplu la roşii şi ardei este de 24 grade Celsius, la  vinete 26, iar la castraveţi 32 grade Celsius. 
În februarie-martie se sădesc tomate, ardei, vinete, varză albă și țelină de rădăcină, în martie-aprilie ridichi de lună, în aprilie-mai se pune varza roșie, iar în mai castraveți, pepeni, ridichi de iarnă, varză de Bruxelles. Urmărește cu atenție felul în care se dezvoltă plantele. Dacă observi că unele răsaduri au culori foarte pale, sunt ofilite sau foarte alungite, cercetează cauza; poate fi vorba de umiditate sporită și putrezirea rădăcinilor sau atac de insecte la nivelul solului și va fi nevoie de tratamente sau chiar să renunți la unele plăntuțe. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply