Cum crești fazani (II)

0

Găsești prima parte a articolului aici!
Dacă vă gândiți să construiți mai multe asemenea voliere, una lângă alta, este bine să căptușiți pereții adiacenți pentru a împiedica masculii să se vadă între ei. La nivelul acoperișului trebuie realizat un ecran din împletitură de nylon, cu aceleași dimensiuni ale plasei ca în cazul plasei de sârmă, pentru ca păsările să nu se lovescă la cap, dacă zboară drept în sus când sunt speriate. Adăpostul anexat crescătoriei trebuie să fie ferit de curenți de aer și să aibă cât mai multă lumină. Stinghiile de lemn de 50×50 mm trebuie amplasate destul de sus în adăpost pentru ca păsările să doarmă pe ele noaptea.
În timpul iernii, dieta de bază constă dintr-un amestec, în părți egale, de porumb și grăunțe, fie amestecate într-un vas amplasat într-o zonă adăpostită, din care să poată mânca după dorință, fie în porții depuse de două ori pe zi pe jos, păsările putând să-și astâmpere foamea de fiecare dată când li se aduc aceste porții.
Apoi, chiar înainte de perioada de împerechere (care ține din luna februarie până în luna martie), se înlocuiește treptat hrana cu grăunțele crescătorului și se continuă cu acestea până la sfârșitul perioadei de ouat (din iunie până în iulie). Apa curată trebuie să fie permanent la dispoziția păsărilor. Se pot oferi delicatese în cantități limitate dacă vreți să vă dresați păsările, dar și mici cantități de fructe, cum ar fi jumătăți de mere și pere, numai ocazional.
Sper, dragii mei, că v-am fost de folos cu sfaturile date. Nu-mi rămâne decât să vă doresc să creșteți fazani cât mai sănătoși. Am observat că, de ani buni, creșterea fazanilor este chiar un „hobby” și mulți întreprinzători vând prin târguri păsări ca să nu iasă în pierdere, mai ales în condițiile în care costurile hranei continuă să crească. Sfatul meu: creșteți rase de fazani rentabile, în culori cât mai populare, și atunci succesul este garantat. În ultima vreme, foarte multe persoane cu o situație financiară bună și care locuiesc la casă dezvoltă o pasiune și pentru păsările de ornament, iar frumusețea penelor de fazan nu le lasă indiferente. Oricum, carnea de fazan este și o delicatesă culinară, așa că va fi apreciată de cunoscători, deci merită să încercați.
Prețurile fazanilor variază în funcție de specie și vârstă, dar de obicei pornește de la 5 lei oul, 30 de lei puiul și ajunge până la 90 de lei adultul sau chiar 400 de lei perechea.
Sper să vi se pară atrăgătoare această idee și să creșteți fazani. Mult succes!
Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply