Octombrie, luna plantării de toam­nă a zmeurului și a murului (II)

0

După cum v-am spus în numerele trecute, cultura zmeurului și a murului fără ghimpi este o afacere bună, așa că revin cu detalii despre înființarea plantației.
Caută și prima parte a articolului pentru a afla despre condițiile de climă și sol necesare.
În ceea ce privește umiditatea, dacă în primul an ne-am confruntat cu un exces, în anii următori precipitațiile au fost sub valoarea mediilor anuale, situându-se undeva sub 600mm/an, cantitate insuficientă pentru buna desfășurare a proceselor biologice. Media anuală a precipitațiilor trebuie să se situeze undeva peste 800mm/an, iar repartizarea acestora să fie cât mai uniformă de-a lungul anului cu accente în perioada de înflorire, polenizare, creștere și maturare a fructelor. În lipsa precipitațiilor, cantitatea de apă necesară se poate suplini prin irigare la șanț, prin picurare sau prin aspersiune.
Solul, prin textura sa, prin structura și pH-ul său, constituie un alt factor determinant în bunul mers al culturii murului și zmeurului. În cazul nostru, dacă celelalte condiții erau apropiate de cerințe, solul lăsa mult de dorit față de condițiile cerute. În loc de sol argilo-nisipos sau luto-nisipos, acesta era preponderent nisipos cu amestec de pietriș și doar ici și colo câte o pată de pământ lutos. A trebuit să adunăm sute de kilograme de pietriș, să aducem alte sute de kilograme de pământ fertil, apoi totul să fie îmbunătățit cu gunoi de grajd fermentat. Am reușit să creăm condițiile minime cerute pentru sol, adică o permeabilitate bună și un bun drenaj, un pH apropiat de 6,5 și un conținut suficient de nutrienți necesari dezvoltării optime a plantelor pe care le-am îngrijit.

Plantarea materialului săditor 

Zmeurul și murul se pot planta atât toamna, cât și primăvara. Există o rezervă în ceea ce privește murul fără ghimpi în cazul temperaturilor de sub -12 grade Celsius, acesta necesitând a fi protejat cu resturi vegetale (paie, leguminoase etc.) împotriva înghețului.
Plantarea se face către sfârșitul perioadei de vegetație, în cele mai multe cazuri la sfârșitul lunii octombrie, astfel ca până la venirea iernii rădăcinile să facă bun contact cu pământul, iar în primăvară pornirea în vegetație va fi cu aproximativ două săptămâni mai devreme decât la plantele sădite primăvara.
Citește și a treia partea a articolului pentru descoperi detalii importante despre cultura zmeurului și a murului.
ing. Ion Chițu, loc. Cocorăștii Misli, jud. Prahova
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply