Octombrie, luna plantării de toam­nă a zmeurului și a murului (I)

0

După cum v-am spus în numerele trecute, cultura zmeurului și a murului fără ghimpi este o afacere bună, așa că revin cu detalii despre înființarea plantației.
În urmă cu câțiva ani am început să cultivăm murul fără ghimpi și, totodată, zmeurul și căpșunul. Murul și zmeurul, fiind specii înrudite și făcând parte din marea familie a Rosaceelor, au în general aceleași cerințe față de condițiile de mediu, desigur cu unele particularități pentru fiecare. Vă prezint condițiile de mediu întâlnite de noi în zona în care am plantat murul și zmeurul față de cerințele acestor două specii, procedura de plantare a acestor arbuști și o rețetă pentru vinul de mure.

Condiții de climă și sol

Zona în care ne-am propus să înființăm cultura de mur și zmeur este din punct de vedere geografic propice creșterii acestor arbuști, fiind o zonă depresionară înconjurată de dealurile împădurite din apropiere. Astfel, zona este protejată de curenții puternici de aer care pot produce pagube prin acțiunea directă, dar și prin acțiunea indirectă, prin uscăciune sau ger.
Temperaturile medii anuale se situează undeva între 15 și 17 grade Celsius, uneori cu mici excese (vara spre 38 grade, iarna spre -15 grade Celsius), temperaturi la care arbuștii s-au adaptat ca fiind caracteristice climei temperat-continentale.
Expoziția terenului ne-a ajutat, adică o expoziție sudică și neumbrită, aceasta fiind o cerință importantă, iar forma terenului având latura mai mare pe direcția N-S ne-a ușurat munca în orientarea rândurilor de arbuști astfel încât să primească lumina soarelui toată ziua. Desigur, se poate alege și orientarea E-V, iar expoziția poate fi și estică sau sud-estică, dar este de preferat ca expoziția să fie una sudică iar rândurile orientate pe direcția N-S. Expoziția și orientarea rândurilor de arbuști au o foarte mare importanță, acestea contribuind la combaterea naturală a bolilor și dăunătorilor care se dezvoltă și acționează în condiții de umbră, semiumbră și exces de umiditate. Pe de altă parte însorirea egală a ambelor laturi ale rândului de arbuști duce la coacerea mai rapidă a fructelor, cât și la maturarea și lemnificarea tulpinilor și pregătirea acestora pentru iarnă.
Caută și următoarele două părți ale articolului ca să afli mai multe despre cultura zmeurului și a murului!
ing. Ion Chițu, loc. Cocorăștii Misli, jud. Prahova
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply