Lacrima Maicii Domnului și hortensia rezistă la frig

0

Iubesc foarte mult florile. De aceea fac tot ce pot pentru a-mi îmbogăți cunoștințele despre cum trebuie să le îngrijesc, să le înmulțesc și să le tratez, pentru a fi plăcute și admirate de cei ce le privesc.
În acest scop revista Practic-Idei mi-a fost și-mi este de mare ajutor, deoarece îmi dă răspunsuri la multe probleme. De aceea împărtășesc și eu câteva cunoștințe ce le-am aplicat cu folos florilor mele.
Passiflora caerulea (floarea pasiunii) Am primit un lăstar de la Moise Sofica, o prietenă iubitoare de flori. Mi-a dat-o cu suflet bun și mi s-a prins imediat. Crește repede, nu este pretențioasă. Iubește mult apa, dar o ud numai în farfurie. Au tulpini viguroase cățărătoare, cu cârcei spiralați, de aceea am fixat-o pe două sârme înfipte în ghiveci, pe care îi dirijez lăstarii când cresc. Florile spectaculoase sunt produse vara. Bobocii mari  se deschid într-o floare cu 10 petale albe, plăcut mirositoare și foarte interesante.
Nu suportă o temperatură mai scăzută de 15 grade Celsius. De aceea o țin într-o cameră la fereastră unde încerc să mențin căldura. Dacă este frig frunzele se chircesc și cad. Dacă este prea cald frunzele se îngălbenesc și cad.
Hydrangea macrophylla. Este o plantă cu florile roz cunoscută și ca hortensie. Înflorește vara, iar floarea ține foarte mult, până ajunge la culoarea finală roz. Fenomenul se produce treptat. Planta de talie mică nu este pretențioasă. După înflorire o pun în curte direct în pământ, dar am grijă toamna să o replantez în ghiveci. O țin într-o cameră neîncălzită deoarece este foarte rezistentă. O ud rar, o dată pe săptămână acum, vara când înflorește îi pun mai des apă și mai multă. Se înmulțește printr-o crenguță (lăstar).
Begonia rex este o plantă cu frunze mari, cu zone argintii. Are niște frunze spectaculoase, frumos colorate, ce pot ajunge la 30 cm diametru și merg foarte bine la mine.  Am primit-o de la o prietenă. Țin planta în același loc vara și iarna, într-un coridor, în care acum iarna când este frig temperatura ajunge până la 0 grade Celsius, o zi sau două și nu are nimic. Vara nu pică soarele direct pe ea. Iubește mult apa, dar o ud numai în farfurie. Se înmulțește prin secționarea frunzelor în umiditate mare. Ud toate plantele cu apă de ploaie din bazin.

hoya
Foto: pixabay.com
Lacrima Maicii Dommnului sau Hoya carnosa este o plantă cățărătoare, de aceea soțul i-a făcut un suport, căci o iubește și el foarte mult. Hoya are funze lunguiețe, cărnoase și lucioase. Înflorește vara, face buchețele cu floricele albe foarte puternic mirositoare, din care picură un lichid lipicios. Cred că de aici își trage și numele de lacrima Maicii Domnului. Se înmulțește prin lăstari. Nu este pretențioasă pe timpul iernii. Rezistă la 4-5 grade Celsius. Acum o ud puțin și rar la o săptămână. Vara îi administrez la 2 săptămâni câte puțin îngășământ lichid, Substral, pentru  înflorire bogată.
Sper ca aceste câteva informații să le ajute pe cititoarele revistei, cărora le doresc plante frumoase, sănătoase cu multe flori, care să le bucure viața pentru câteva momente.
Claudia Molnar, Buziaș, jud. Timiș

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply