Secretul cactușilor fericiți – calendarul udărilor (I)

0

Sunt o mare iubitoare de flori și mă laud cu o „micuță colecție de suflete verzi“ formată din 30 de cactuși și 60 de ghivece cu flori și plante de apartament. Dintotdeauna mi-am dorit să am cactuși înfloriți și m-am documentat despre ei.
Pentru că foarte mulți dintre frumoșii cactuși cu flori, cumpărați din florării, și-au pierdut florile după câteva zile și n-au mai înflorit mult timp, am încercat să aflu toate secretele îngrijirii acestor plante.
Fascinantă la cactuși este puterea lor de supraviețuire în condiții extrem de grele (zone nisipoase, calde, lipsite de ploi, din America și Africa) și adaptarea lor la condițiile de climă ale țării noastre.
Pot fi ținuți în grădină sau balcon din aprilie până în octombrie, pe perioada iernii fiind necesară aducerea lor în spații reci, dar cu temperaturi potrivite.
Ideal ar fi să avem o mini-seră sau balconul închis, deoarece cactușii sunt pretențioși în ce privește temperatura: 20-30 grade Celsius ziua și mai puțin cu 10 grade noaptea. Iarna temperatura ideală este de 5-10 grade Celsius.
Un alt dezavantaj al camerelor de apartament este aerul uscat; spațiile interioare în care iernează cactușii trebuie des aerisite, dar cu mare atenție ca să nu stea direct în curentul de aer rece.
În general, cactușii trebuie ținuți într-un loc fix, căci dacă-i mutați dintr-un loc în altul, nu mai înfloresc aproape deloc.
Dacă aveți numai câteva exemplare, le puteți ține într-un acvariu gol cu nisip pe fund. Așezați ghivecele pe nisip și acoperiți acvariul parțial cu geam transparent, dar udați periodic nisipul pentru o umiditate constantă.
Dacă aveți mai multe exemplare de cactuși, îi puteți așeza pe pervazul ferestrei în cea mai răcoroasă și mai aerisită cameră, ferindu-i de căldura caloriferului.
Pentru a vă bucura de frumusețea unică a cactușilor înfloriți, trebuie să le asigurați o perioadă de repaus și una de vegetație.
Perioada de repaus la cactuși durează din octombrie până în martie și constă în reducerea temperaturii mediului cu 10 grade Celsius și stoparea udării plantelor. Dar fiți atenți, există unele specii de cactus care au nevoie de încă „o perioadă de odihnă“ și vara, în perioada iulie-august, pentru a înflori.
În general, ca să înflorească la primăvară și la vară (din aprilie și până în septembrie) este bine ca din luna octombrie și până în februarie să nu-i mai udați deloc; doar speciile cu frunze – echeveria, sedum (iarba grasă), kalanchoe, cotyledon, schlumbengera, pereskia se umezesc ușor cu puțină apă la temperatura camerei. Abia în perioada de creștere (începând cu februarie) udați iarăși cactușii, o dată pe lună.
Caută a doua parte a articolului aici!
Carmen Ionescu, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply