Aveți stupi? Grăbiți-vă să-i deparazitați în noiembrie (I)

0

Noiembrie, ultima lună a toamnei, se caracterizează prin nopți lungi și întunecoase, în majoritatea zonelor țării, cu ceață persistentă și cer acoperit cu nori groși și compacți. Acum se fac ultimele pregătiri pentru iernarea albinelor.

Câteva date de meteorologie populară:

• Dacă a căzut frunza vișinului, se spune că trebuie să ne așteptăm la iarnă; până când aceasta nu se scutură, chiar dacă mai ninge, iarna nu se va instala.
• Bătrânii cred că dacă frunzele căzute se așază cu fața în jos, va fi iarnă caldă, iar dacă se așază cu fața în sus, va urma o iarnă rece, chiar geroasă.
• Dacă cocoșii cântă seara, e semn de schimbare a vremii, iar dacă te asurzesc cu cântecul dimineața se încălzește.
• Se mai zice că dacă s-au aburit geamurile ferestrelor, se va încălzi vremea.

Iată ce trebuie să faceți, dragi apicultori, în această lună în stupină:

1. Dacă nu ați aplicat tratamentul contra paraziților la familiile de albine, îl mai puteți face și în această lună, deoarece în stupi nu mai există puiet, iar tratamentul va fi foarte eficient. Rezultate foarte bune am obținut folosind un produs italian, Klartan 20 EW care se prezintă sub formă de emulsie, pe care îl preparați astfel: luați 1 ml de emulsie și îl dizolvați în 750 ml apă, apoi cu ajutorul unei pompițe pulverizați câte 1 ml pe fiecare interval cu albine. Rezultatele sunt excelente, paraziții cad de pe albine ajungând pe scândurica de zbor, de unde se scutură jos pe oglinda stupului. Cu acest medicament, spre deosebire de Varachet, tratamentul se poate face chiar și iarna, pe timp liniștit, pentru acei apicultor care au neglijat tratamentul la timpul potrivit.
2. Așezați salteluțele pe lateralul cuibului cu albine și deasupra podișorului, apoi este obligatoriu să puneți gratiile la urdinișuri, pentru a evita pătrunderea șoarecilor în stupi.
3. În noiembrie, pe timp frumos albinele fac utimul zbor de curățire, eliberându-și intestinele de reziduurile acumulate. Voi, apicultorii, trebuie să deschideți urdinișurile și să supravegheați acest zbor, după care odată cu lăsarea serii să instalați din nou gratiile la stupi.
4. Acolo unde rezervele de hrană sunt insuficiente pentru familia respectivă, puteți interveni prin completarea cu miere, adică așezarea ramelor cu miere căpăcită în apropierea cuibului cu albine.
ing. zootehnist specialist în apicultură Octav Vitcu, loc. Ibănești, jud. Botoșani
Caută și partea a doua a articolului!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply