Construcția porților are multe secrete, m-am convins (I)

0

Vă relatez cum am procedat la contrucția porților unei clădiri, lungă de 16,5 m, înaltă de 6 m și lată de 7 m și 30 cm, la care am lucrat eu cu toată familia și niște meșteri foarte pricepuți din localitate. Fundația e de 1,20 m (din care 70 cm la suprafață).
Clădirea este făcută din lemn de brad, cioplit cu toporul pe 2 părți. Scheletul clădirii este din lemn de brad de 25 x 25 cm grosime. Pereții sunt din scândură lată de 20 cm și groasă de 2,5 cm. La îmbinări am aplicat șipcă (scândură îngustă de 15 cm groasă și lată tot de 15 cm). Acoperișul e din tablă ondulată.
Vă explic cum am făcut ele 2 porți lungi de 4 m și jumătate și late de 2 m fiecare. La porți am făcut structura din bârnă de brad de 25 x 25 cm grosime. Pentru a confecționa porțile întâi se face scheletul lor, jos pe pământ sau în cazul nostru pe placa de ciment. Dacă porțile cu scândură bătută la final sunt de 4 m și jumătate, scheletul se face numai de 4 m lungime.
Pentru prima poartă (la construcția noastră au fost necesare două, egale) se iau 2 lețuri de 8 pe 8 cm și înalte de 4 m. Prima dată am ascuțit lețul la capătul de sus, ca pe creion. Am măsurat distanța de 15 cm de la capăt, apoi am împărțit lemnul cu creionul de tâmplărie prin centrul lemnului în patru (unind diagonalele pătratului), apoi am trasat cu creionul și am tăiat cu drujba. Am îndepărtat lemnul măsurat și a rămas un vârf ca un creion ascuțit.
Pe cele două lețuri ascuțite AB, am aplicat 3 lețuri (1, 2, 3). La locul de îmbinare, în primele 2 lemne, am făcut o adâncitură de 4 cm. Am măsurat 4 cm pe leț acolo unde trebuie să prindem cele 3 lețuri, am trasat cu creionul grosimea lețului care trebuie să intre în locaș. Am înlăturat cei 4 cm de lemn cu tesla sau securea. Dacă decupajul nu iese uniform, ca lețul aplicat să intre foarte bine în el, se nivelează cu drujba.
Cel care mânuiește drujba, trebuie să o stăpânească foarte bine, pentru a nu tăia mai mult din lemn.
Adâncitura în lemn se face pentru rezistența porții, pentru îmbinarea mai bună a elementelor. Apoi am introdus lețurile în adâncitură și le-am fixat în câte două cuie de 8 cm. Pe diagonală am prins încă 2 lețuri de 8×8 cm ca întăritură (x, y). Astfel am făcut scheletul la prima poartă.
Articolul continuă!
Pamfiluța Anton, loc. Nereju, jud. Vrancea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply