Sărbătorim cu familia toate reușitele din an (I)

0

Dragi prieteni,

Foto: arhiva Practic
Doina Nicolaescu, o tânără și fidelă colaboratoare, ne-a trimis de-a lungul vremii multe rânduri pline de sfaturi competente și la obiect despre cultura legumelor în grădină și solar cu care se și ocupă familia sa. Cum agricultorii numai iarna au clipe de răgaz, momentul potrivit pentru a face o vizită în localitatea Cilieni, jud. Olt și a descoperi mai multe despre acești prieteni ai revistei a fost spre finalul anului. Și, fiindcă până la sărbătorile de iarnă au mai rămas doar câteva zile, am profitat de prilej să facem o mică repetiție pentru Crăciunul așteptat cu nerăbdare de toți creștinii și să aflăm ce tradiții de Anul Nou se mai păstrează în partea de sud a țării.
Agricultura este principala ocupație a locuitorilor din Cilieni și zonele învecinate, depre ale căror reușite în domeniu s-a dus vestea în toată țara. Nici soții Doina și Arsenie Nicolaescu nu fac excepție, și veniturile lor sunt asigurate de roadele pământului, iar pentru aceasta au făcut și continuă să facă sacrificii. Au renunțat la casa pe care o aveau la șoseaua principală și în care stăteau de 6 ani, pentru a se muta undeva la marginea satului. Și asta doar pentru terenul de peste un hectar, unde au înființat solarele pe care le îngrijesc ziua întreagă.
În 2006, în primăvară, au început construcția casei, iar în toamna aceluiași an s-au și mutat în noua locuință, deoarece folosind blocuri de BCA, au avut spor la zidit. Abia când au ajuns la montarea acoperișului au primit de la arhitect proiectul pe care-l comandaseră și s-au aflat în neplăcuta situație în care, deși toată locuința este doar după schițele lor, au fost nevoiți să plătească și proiectul și să accepte abaterile meșterilor de la planurile făcute de ei.
Foto: arhiva Practic
De atunci au făcut diverse amenajări la parter unde au sufrageria, bucătăria, 2 holuri și 2 dormitoare (urmând ca de mansardă, unde va fi o altă cameră, să se ocupe mai târziu). Au montat ferestre termopan, au zugrăvit, au montat parchet laminat, au construit chiar o sobă care încălzește simultan două încăperi. În camera copilului lor Andrei (6 ani) se află doar capătul sobei care încălzește, în timp ce partea pe unde se face alimentarea cu combustibil este situată în dormitorul celor 2 soți, astfel că băiatul nu este deranjat când trebuie puse lemne și nici tentat să umble cu focul. Și pe tavan au pictat steluțe și luna, după o idee din revistă.
Ferestrele largi și bine amplasate permit încăperilor să fie scăldate în lumină chiar și în zilele mohorâte de iarnă. Culorile calde folosite la zugrăveală și materialele, nuanțele alese pentru mobilă, parchetul din camere și gresia de pe hol, toate acestea conturează un spațiu primitor, plăcut. Parchetul laminat cu sistem dublu clic din sufragerie a fost montat chiar de proprietara casei cu ajutorul cumnatei ei, Ioana. Deși erau la prima lucrare de acest fel și îmbinatul primelor rânduri li s-a părut dificil, s-au descurcat foarte bine, au măsurat, au tăiat unde era cazul și în 2 zile totul a fost gata.
Aproape fiecare odaie are și un accesoriu vegetal, căci Doina Nicolaescu este și o pasionată cultivatoare de plante ornamentale. S-a și împrietenit cu persoane care împărtășesc dragostea pentru flori, a primit și, la rândul său, a oferit cu dragoste din plăntuțele pe care le are. A corespondat sau discutat telefonic cu mai vechi și buni colaboratori ai revistei: Viorica Netu, Marin Buibaș, Dorina Condrat, Mariana Cherecheș, Camelia Niță. A fost impresionată de dărnicia lor și ține să-i mulțumească în special  lui Marin Buibaș din localitatea Tinca, jud. Bihor, pentru begonia trimisă și butașii de trandafir chinezesc, care au și început să înflorească. A pus semințe de flori în pastile de turbă primite contra cost de la prietenii revistei și s-au dezvoltat bine. În bucătărie a rezervat plantelor o zonă în dreptul geamului, unde aduce ghivecele când frigul le amenință. Bougainvillea, abutilonul, trandafirii chinezești, lantana, mușcatele și alte plante de interior își găsesc aici adăpostul.
De multe ori nevoia de înfrumusețare a casei a fost pusă pe plan secund, fiindcă solarul presupune investiție permanentă în folie, semințe, tratamente și, mai ales, timp, o resursă esențială pentru agricultură. De concediu nici nu poate fi vorba, fiecare zi este importantă.
Caută a doua parte a articolului!
Articol apărut în revista Practic Idei în nr. 12/2009.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply