În anotimpul rece, plantele decorative se udă cu moderație

0

Dragii mei, 
Am 25 de ani, citesc revista Practic-Idei din anul 2003 și tot de atunci o colecționez. Admir florile colaboratorilor ei și vă scriu și eu despre speciile mele.
Vă enumăr câteva dintre plantele mele: mușcate drepte, albe, roșii și roz, pui de cactus, limba-soacrei, crassula, begonia-plămân, begonia-zăhărel, crăciuniță roz, papirus, billbergia (ovăz de cameră), Aloe vera, kalanchoe roșu și galben, floare de ceară, iederă, asparagus, săbiuță.
Iarna țin plantele în diverse locuri, în funcție de cerințele lor față de lumină și temperatură în această perioadă. În martie mut florile într-o cameră mai răcoroasă pentru a se obișnui cu temperatura scăzută, iar în aprilie, mai exact în Săptămâna Floriilor (dacă vremea e frumoasă) le scot afară pe cele mai rezistente. La majoritatea le schimb pământul, la unele ghivecele, iar mușcatele le scurtez. Vă prezint 3 specii decoartive prin frunze.

Asparagus sau umbra iepurelui

Cunosc 2 specii de asparagus: Asparagus sprengeri și Asparagus plumosus. La Asparagus sprengeri frunzele sunt mai late (1-2 mm), tulpinile atârnând, iar la Asparagus plumosus sunt fine, înguste, cu tulpinile frumos arcuite. Înmulțirea se face primăvara prin despărțirea unei tufe mai în vârstă. Asparagus sprengeri preferă în perioada primăvară-toamnă temperaturi de 8-15 grade Celsius și 5-10 grade Celsius iarna, pe când Asparagus plumosus, 16-20 grade Celsius în perioada primăvară-toamnă și 12-14 grade Celsius iarna. În timpul verii se face udatul des (se pulverizează și frunzele). Anual, primăvara, este bine să se facă transplantarea în alt ghiveci, ceva mai mare, într-un pământ nou, format dintr-un amestec de mraniță, pământ de țelină, pământ de frunze și nisip. Plantele sunt sensibile la mutarea ghiveciului dintr-un loc în altul.

Sansevieria (săbiuța sau planta-șerpilor)

Planta are frunze cărnoase, tari ca niște baionete verticale, verzi cu dungi albe-galbene. Datorită frunzelor cărnoase, săbiuța suportă aerul uscat din apartamentele cu încălzire centrală. Vara, sansevieria se ține la lumină, udându-se des și periodic se șterge praful de pe frunze (uneori le curăț cu o bucată de vată înmuiată în bere, pentru a le da un luciu frumos). Iarna udatul se face moderat, iar când temperatura scade sub 14 grade Celsius udatul se oprește. La 2-3 ani se transplantează în ghivece mai mari și puțin mai adânci, într-un amestec proaspăt de mraniță, pământ de grădină și puțin nisip. Înmulțirea se face prin despărțirea unei plante mari sau prin puii de la baza plantei.

Chlorophytum (crinul verde sau voalul-miresei)

Efectul decorativ al acestei plante se datorează frunzelor frumos arcuite, precum și lăstarilor lungi, subțiri, cu creștere pletoasă, care poartă pe ei noi plăntuțe. Culoarea frunzelor este verde, însă există și o specie de chlorophytum care prezintă pe marginile frunzei dungi galbene. Înmulțirea acestei plante se face prin despărțirea tufelor mature sau prin plăntuțele apărute pe vârful lăstarilor, după ce au câteva rădăcini. În fiecare an primăvara este bine să se facă transplantarea într-un pământ nou, alcătuit din mraniță, pământ de grădină și nisip.
Cam atât vă pot spune deocamdată despre florile mele. Doresc să fac schimb de plante decorative cu cititorii revistei. Vreau crini de cameră orice culoare (eu am portocaliu), kalanchoe roz, trandafiri japonezi, mușcate drepte și curgătoare, petunii, cactuși etc.
De la doamna Olga Muntean, îmi doresc un lăstar din floarea numită ploaia steluțelor, dacă se poate. Aș dori și semințe de dovlecei și de tărtăcuțe, dar primesc cu drag orice lăstar de flori.
Vă mulțumesc din suflet pentru toate ideile practice și vă urez o iarnă cât mai frumoasă.
Ramona Țucă, sat Boțîrlău, com. Vulturu, jud. Vrancea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply