Zăpada de pe stupi, semn că albinele iernează bine

0

ing. zootehnist specialist în apicultură, Octav Vitcu
Stimați apicultori,
După 22 decembrie, când este solstițiul de iarnă, ziua începe să crească, iar nopțile se mai scurtează, începe iarna astronomică. Solul se acoperă cu un strat de zăpadă, apar zile geroase, iar uneori vremea se mai ameliorează, se mai încălzește. În această perioadă trebuie să protejați stupii și să-i țineți sub observație.
Dacă ciorile agitate zboară și croncănesc, bâtrânii spun că a doua zi va ninge. Dacă ciorile se așază pe zăpadă ori zăpada nu scârțâie sub picioare, iar vântul bate de la apus sau sud-vest, e semn că vremea se încălzește.
Iată ce putem face în această lună în stupină:

  • Pe timp frumos, adică fără vânt, controlați familiile de albine, ridicând încet capacul, pernițele și scândurelele de podișor, observând forma corectă a ghemului de albine. Ghemul de albine trebuie să fie în partea de jos a fagurilor sau pe centrul fagurilor, iar partea de sus a ramelor trebuie să fie plină cu miere. După această observație, așezați cu atenție scândurelele podișorului, apoi salteluțele și închideți stupul cu capacul său.
  • Rețineți că stupii acoperiți cu zăpadă sunt un semn că aici albinele iernează bine.
  • Îndepărtați de pe scândurelele de zbor zăpada înghețată, fără zgomot, folosind pentru aceasta un fier fierbinte, deoarece zăpada înghețață, spre deosebire de cea afânată, nu permite pătrunderea aerului prin urdiniș în stup și albinele au nevoie de aerisire.
  • Săptămânal vă recomand controlul auditiv al stupilor, așa cum se vede în imaginea alăturată, ocazie cu care puteți să apreciați modul în care iernează albinele. În luna decembrie albinele au un consum scăzut de miere, circa 700 g/familie.
  • Atenție la păsările insectivore ca: pițigoii, ciocănitorile sau vrăbiile, care caută la urdiniș albinele moarte și lovind uneori cu ciocul agită albinele. Zgomotul și agitația pot duce la „ruperea“ ghemului ori la un consum exagerat de miere, care duce la diaree.
  • Pentru îndepărtarea păsărilor vă recomand așezarea de sperietori din pungi de plastic de diferite culori (agățate pe o sfoară sau o sârmă) care la cea mai mică adiere a vântului se mișcă.
  • Anual, stuparii sărbătoresc pe 7 decembrie ziua patronului apiculturii – Sfântul Ambrozie, care ne ajută să avem culesuri bogate! La mulți ani, dragă redacție și dragi apicultori!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply