Nici nu bănuiți cât aleargă albina pentru un pic de miere!

1

apicultor Aurelia Bizubac, Brăila
Dragă redacție și dragi cititori,
Vă descriu unele aspecte mai puțin cunoscute din viața și organizarea albinelor.
Pasiunea pentru apicultură o am de mult timp, aproape încă de când m-am născut. Tata a îndrăgit această ocupație citind revistele „Apicultura în România“, apoi și-a cumpărat câteva familii de albine pe care le-a îngrijit cu multă dragoste de-a lungul anilor devenind și membru al Asociației de apicultori.
Pasiunea s-a transmis și generației următoare, deoarece atât eu cât și sora mea cea mică am devenit apicultori cu atestat. Zona în care se află stupina noastră, com. Gemenele, jud. Brăila, este prielnică practicării apiculturii (comuna este albă toată când înflorește salcâmul), oferind culesuri bogate și variate tot sezonul.
Practicând stupăritul staționar, ajutate și de soți, pe lângă mierea pe care o valorificăm, dăm mare importanță și recoltării de polen, de propolis, dar și de ceară.
Recomand și altor persoane să citească despre comportamentul albinei care este foarte complex, cel mai adesea departe de înțelegerea omului, de raționamentul acestuia și să încerce să practice această meserie.
Vă împărtășesc câteva curiozități apicole:

 • o albină poate transporta în zbor o greutate de peste 300 de ori mai mare decât greutatea sa
 • o albină face 10-25 zboruri pe zi
 • la un zbor aduce 25 mg miere
 • pentru 1 kg miere sunt necesare 40.000 zboruri și pot fi parcurși 40.000 km
 • viața dintr-o familie de albine este foarte riguros organizată
 • albinele lucrătoare culeg polenul sau nectarul, propolis, cară apă, sunt magazionere, confecționează fagurele
 • albinele tinere sunt doici (hrănitoare), garda reginei (matcii), sunt îngrijitoare, dansatoare, preparatoare de ceară, constructoare, ventilatoare
 • albinele cercetașe transmit informații despre sursele de cules, dansând fie circular, fie în formă de opt
 • albinele bătrâne păzesc intrarea în stup, au grijă de regină/matcă
 • regina/matca depune 20.000-30.000 de ouă pe zi.

Pe lângă această pasiune pentru apicultură, iubesc foarte mult și florile, am în apartament 80 de ghivece, despre care vă voi scrie

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

 1. Petrea Chiru

  Cand matca depune oul intr-o celula adanca,oul ramane nefecundat,din el dezvoltandu-se un trantor(prin partenogeneza).Cand depune oua in celule mai putin adanci,acestea sunt fecundate,din ele dezvoltandu-se noi matci daca sunt hranite permanent cu “laptisor”produs de lucratoare sau lucratoare,daca larvele sunt hranite cu nectar si polen.

Leave A Reply