Să ne pregătim ornamente pentru Crăciun și Anul Nou (IV)

0

Monica Viericiu     Revin cu alte ornamente pentru Crăciun și Anul Nou
Găsești celelalte părți ale seriei aici 

ornament Craciun
Foto: arhiva Practic
Pentru a păstra ceaiul, vinul sau cafeaua calde și a da totodată un aer aparte meselor în familie ori cu prietenii, confecționează și o hăinuță de iarnă pentru căni. Este suficient să decupezi un dreptunghi din material polar de lățimea recipientului și cu lungimea cu vreo 4 degete mai mare decât circumferința cănii. Dai semn pe material la 1-2 cm de capăt, după forma toartei cănii, faci un decupaj conform cu dimensiunea acesteia, apoi după ce întinzi hăinuța pe recipient, pentru probă, procedezi în mod similar la capătul opus al fâșiei, astfel încât marginile să se suprapună ca la orice jachetă. Apoi surfilezi marginile decupajelor cu ață albă mai groasă și atenție să obții o cusătură uniformă, apoi brodezi modelele (fulgii de nea în cazul nostru).
Pentru un Moș Crăciun mic, decupezi 2 triunghiuri, unul mare și unul mic din materialul roșu, din care faci hăinuța, respectiv fesul, apoi le brodezi și le lipești pe o lingură. La final atașezi cu adeziv ochișorii din plastic și barba, tot textil, dar alb.
Pentru omul de zăpadă folosești un tub de carton de la șervetele de bucătărie pe care pictezi și prinzi accesoriile (șapca, fularul șibotoșeii) decupate din material pufos.
Pentru inimioară decupezi 2 bucăți de textil roșu, pe care le unești prin cusături vizibile  cu alb (după ce brodezi fulgul de nea), iar înainte de a încheia o umpli cu vată și-i prinzi agățătoarea.
ornament Craciun
Foto: arhiva Practic
Nelipsiți din tradiția occidentală legată de Crăciun sunt ciorăpeii atârnați la gura sobei ori a șemineului, de obicei. Fiindcă sunt în general frumos colorați, cu roșu, de cele mai multe ori, ei au început să fie îndrăgiți și de români care-i agață de ferestre, de uși, fiecare pe unde poate. Cum procedezi pentru un așa ornament? Foarte simplu, îndoi materialul roșu pe lungime (să fie spate pe spate), tai 2 bucăți de forma unui ciorap, le unești prin cusătură vizibilă sau ascunsă, apoi în partea de sus prinzi manșeta (un dreptunghi din material alb) și la sfârșit atașezi fundița și panglica.
La fel de ușor se fac și căciulițele. Tai un triunghi isoscel cu baza un pic mai mare decât diametrul capului (după ce măsori întâi), unești cele 2 laturi egale cu ață, atașezi bordura și ciucurele făcute din material alb. Pentru un plus de farmec prinzi de căciuliță 2 frunze (similare celor de ilex) decupate din catifea verde.
 
 
ornament Craciun
Foto: arhiva Practic
Cel mai simplu de realizat este ornament Craciun, pentru care tai o fâșie de material cât de lungă și lată dorești, crestezi capetele, drept franjuri, apoi pentru decor îi aplici un brăduț din catifea asezonat cu o panglică aurie.
Fâșiile de textile și panglicile sunt ingredientele principale pentru o coroniță. Ele se lipesc ori cos pe o coroniță din paie sau chiar o pernuță circulară.
Seria articolelor dedicate ornamentelor de Crăciun continuă! Citește-le pe toate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply