Sinaia, istorie și frumusețe (II)

0

Petrea Chiru, Galați
Dragi prieteni,
Pe la mijlocul lunii august, în toiul caniculei, am revăzut, pe parcursul unei săptămâni, zona Sinaia-Bușteni. Am plecat pe o vreme foarte călduroasă și ne-am întors într-o atmosferă de toamnă. Revin cu informații despre obiectivele turistice în această zonă. Partea I a aticolului se găsește aici.
Tot în Sinaia poți vizita cazinoul din Parcul Ghica, ridicat tot de Carol I și inaugurat în 1912. În 2013 a intrat în circuitul turistic, iar începând cu august 2000 aici se desfășoară Festivalul Internațional „Enescu și muzica lui”. De menționat că Sinaia (880 m altitudine) a fost primul oraș din România iluminat electric (1890), iar în decembrie 1933 în gara Sinaia a fost asasinat de către legionari, I. Gh. Duca, primul ministru al României (atunci președintele Consiliului de miniștri). Poți vizita, de asemenea, Casa Memorială George Enescu, pe care marele muzician a donat-o statului încă din timpul vieții. Din Poiana Țapului am urcat o oră pe „Drumul Regal”, trasat tot de Carol I, la cascada Urlătoarea. Răcoarea pădurii a potolit arșița, iar susurul apei care sălta la vale pe pietre ne-a însoțit până la cascadă. Se află la o altitudine de 1150 m, este înaltă de 15 m și se numără printre cele 46 de monumente naturale ale Parcului Natural Bucegi. Legenda spune că doi frați ciobani iubeau aceeași fată, o păstoriță, dar fără să știe unul de altul. Când pe o vreme neguroasă cei doi frați au întins brațele spre fată, ea s-a speriat de apariția lor și s-a aruncat de pe stânci cu un strigăt deznădăjduit. Astfel, păstorița s-a transformat într-o cascadă de argint care vuiește, iar păstorii în stânci.
Ne-am întors pe o potecă spre Bușteni. Urcând pe Platoul Bucegilor din Bușteni (900 m altitudine), din telecabină, pe deasupra Văii Jepilor, am văzut turiști temerari pe care abia îi puteai observa, dar și măreața Cruce de pe Caraiman. Sfinxul și Babele (2206 m altitudine) erau tot acolo unde le știam. Deși era august, temperatura în acea zi era de 12 grade Celsius, iar pe poteca spre Crucea Eroilor Neamului, am regăsit într-o zonă ferită de soare, un strat gros de peste 50 cm de zăpadă rămasă de anul precedent. Crucea a fost construită la inițiativa Reginei Maria în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Finalizată în 1928, este unică în Europa prin altitudine (2291 m), dar și cea mai mnare cruce din lume (28 m înălțime). Coborâtul cu telecabina nu seamănă deloc cu urcatul. Panta este atât de abruptă, încât mai toată lumea refuză să privească în jos, deoarece telecabina parcă se prăbușește în gol.
Tot în Bușteni am văzut Castelul Cantacuzino, devenit muzeu din anul 2010. A aparținut familiei Cantacuzino și a fost construit la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, om politic, descendent al neamului Cantacuzinilor, domni ai Țării Românești. Construcția a fost finalizată în anul 1911. În momentul vizitei noastre găzduia o expoziție cu peste 200 de lucrări ale lui Salvador Dali. Mai poți vizita Mănăstirea Caraiman, iar Parcul Natural Bucegi îți dă posibilitatea să cunoști și să admiri diverse monumente naturale.
Încheind, trebuie să spun că totul a fost reconfortant și instructiv. Mergeți dacă n-ați fost, sau revedeți dacă ați mai vizitat!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply