Lantana camara sau floarea cameleon

1

Felicia Vanea, Bucureşti
Bună ziua,
Doresc să vă prezint ultima mea plantă, pe care am primit-o cadou, o frumusețe fină şi deosebită prin înfățişare: floarea cameleon – Lantana camara.
Lantana camara (floarea cameleon) este o plantă decorativă mereu verde, este spectaculoasă datorită inflorescențelor ei în formă de corimb globulos, format din flori mici şi parfumate. Se poate cultiva în grădini, în ghivece, pe terase, parcuri, balcoane, sunt înalte până la 1,2 m. Lantana are flori albe, galbene, portocalii, roşii, roz. În luna martie se pot planta în ghivece care să aibă la bază un strat de pietriş, pentru un drenaj bun. Lantanei îi plac locurile bine aerisite, luminoase. Din aprilie până în octombrie se udă din abundență pentru a menține compostul ud, iar din mai până în septembrie, se adaugă în apă, la 2 săptămâni, un îngrăşământ lichid. Este bine ca vara să protejați aceste frumoase plante de razele soarelui la orele călduroase şi să pulverizați apă peste ele, pentru a menține umiditatea.

lantana camara floarea cameleon
Foto: pixabay.com
Toamna şi iarna trebuie să aibă o temperatură de 10-13 grade Celsius, şi este bine să le oferiți loc unde ajunge razele soarelui. Pentru a stimula înflorirea, la sfârşitul anului se scurtează crengile până la 10-15 cm de bază. Toamna şi iarna se udă rar, doar cât să nu fie pământul uscat.
Înmulțirea se poate face în martie-aprilie prin butaşi de 8-10 cm, pe care îi plantați într-un compost special pentru ghivece amestecat cu nisip fin şi puneți vasele într-o răsadniță sau le înveliți cu saci de polietilenă transparentă. Când dau lăstarii, descoperiți butaşii şi mențineți compostul ud, la o temperatură de 10-12 grade Celsius. Când au 5-8 cm, tăiați mugurii pentru a stimula creşterea în formă de tufă, apoi mutați plantele în alte ghivece. Excesul de apă poate dăuna rădăcinilor (apar ciuperci), iar dacă nu este udată corespunzător, frunzişul suferă. Pentru dăunători se folosesc insecticide specifice. Lantana este frumoasă, merită cultivată!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Daca i se asigura conditiile de mediu necesare,Lantana te poate bucura si iarna cu parfumul florilor care pe masura ce se maturizeaza isi shimba culoarea.

Leave A Reply