10 sfaturi de pregatire a uneltelor pentru iernat

0

Pregateste-ti uneltele cum se cuvine, un strop de atentie in fiecare toamna le va prelungi durata de viata.

1. Inmoaie in apa si curata pamantul intarit pe lopeti, sapaligi si cazmale, apoi spala lama si manerul cu apa si sapun. Sterge-le cu o carpa si asteapta sa se usuce bine inainte sa le depozitezi.

2. Unge manerele de lemn cu putin ulei de rapita pentru a evita uscarea si craparea acestora, apoi aplica-le un strat de ceara.

3. Unge toate partile metalice cu un ulei lubrifiant pentru a le proteja de rugina.

4. Inainte sa depozitezi furtunurile si stropitorile, de preferinta undeva inauntru, scoate apa din ele si atarna-le de un suport pentru a le lasa sa se scurga si sa se usuce complet. Furtunurile lasate afara peste iarna pot crapa, mai ales daca au apa in ele.

5. Curata pompa de iaz, goleste sistemul de irigare si inchide sursele de apa.

6. Clateste si usuca recipientele de tip spray cu care ai pulverizat pesticidele sau ingrasamantul.

7. Depoziteaza substantele chimice si carburantii neutilizati in recipientele originale, cu eticheta intacta, intr-un loc uscat, departe de orice sursa de caldura si in care nu pot ajunge copiii sau animalele de companie.

8. Daca ai terminat cu coafatul peluzei pe anul acesta, lasa masina de tuns iarba pornita pana se consume tot combustibilul. In perioada rece, combustibilul ramas in masina poate deteriora partile componente. Iarba este acida, iar daca sta mai multa vreme in contact cu metalul, poate provoca ruginirea acestuia. La sfarsit, unge toate partile componente cu lubrifiantul indicat in manualul echipamentului.

9. Spala si dezinfecteaza ghivecele goale si rasadnitele folosite pentru a le putea folosi din nou la primavara. Asaza-te în fotoliul preferat si consulta catalogul unei pepiniere, pentru a comanda plantele pentru primavara viitoare.

10. Ascute acum lamele uneltelor – te vei apuca mai repede de treaba in primavara. Daca lamele au pete de rugina, curata-le cu o perie de sarma sau o bucata de smirghel, apoi aplica un strat nou de vopsea.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Sabina Usurelu, foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply