Planta aromatica: angelica

30 September 2008

Are multe intrebuintari, vezi care sunt acestea.

Incepand cu secolul X, angelica are numeroase intrebuintari: leguma, condiment si plantă medicinala.

  • Devine foarte populara in Scandinavia secolului al XII-lea, unde este vazuta ca un adevarat panaceu.
  • Din tulpina ei goala se face un instrument muzical asemanator fluierului, obiect de joaca pentru copii.
  • Angelica este folosita pentru aromarea bauturilor alcoolice, omletelor, pestelui, dar din ea se poate face si gem.
  • Angelica prefera locurile umbroase cu sol bogat, lutos si in permanenta umed.

Pentru ca nu suporta transplantarile, planteaza semintele direct in pamant, primavara, imediat ce pamantul poate fi lucrat.

LICHIOR DE ANGELICA

Ingrediente: o lingurita de seminte de chimen dulce, o lingurita de seminte de anason, 20 seminte de coriandru, 2,3 cuisoare, 2 tulpini mari de angelica, 250 g de zahar pudra, o sticla de votca.
Mod de preparare: pune intr-un borcan mai mare semintele de cuisoare, anason, coriandru si cuisoarele zdrobite, tulpinile de angelica taiate in bucati mici, zaharul si votca. Lasa borcanul langa o fereastra insorita pentru doua saptamani si amesteca zilnic. Strecoara continutul printr-o panza deasa, imbuteliaza-l si lasa-l patru luni intr-un loc intunecos.


Articol publicat in revista Casa si gradina, foto: Shutterstock

Categorii: Plantele Tale

Comentarii