Amenajari pentru gradini mici

Otilia Ignat, 15 July 2013

Gradinile mari sunt un vis, dar realitatea este facuta din gradini  mici. Daca in gradinile mari spatiile sunt o sursa de inspirate in sine, pentru gradini mici, imaginatia si inteligenta sunt secretele unei amenajari inspirate. Plus sfaturile noastre.

gradini mici

Plantele cu frunze mari dau un aer luxuriant. Cele mai bune alegeri: plantele perene, feriga sau artarul japonez. O solutie foarte buna este aceea de a nu face alei continue. Lasa spatiu intre placile neregulate (neaparat neregulate) de beton. Procedura da spatiu si amplitudine.

Monotonie si simetrie. Foloseste doua, cel mult trei plante pentru gradini mici. Aglomerarea de soiuri incarca si aglomereaza locul. O solutie bune este sa folosesti alei cu plante puse direct in pamant (feriga, hortensii sau alte plante cu frunze mari si multe) si o line de flori in ghivece, toate de acelasi soi. Monotonia deschide spatiul. Poti incerca si lavanda ori salvie.

Citeste si: 5 plante care infloresc in luna iulie

Ierburi mici si rezistente intre placile din pavaj, ori pietris. Merg flori rezistente si mici, dar si plante perene, gazon sau trifori. Trucul este ideal pentru gradini mici.

Copacii mici sunt o buna solutie. Yucca si curmalul japonez sunt ideale in gradini mici.

Nu ocoli niciodata plante in ghiveci pentru gradina. Le poti organiza dupa cum iti place, le poti multa pentru a face loc, daca este nevoie si le poti ingriji mult mai usor.

Citeste si: Mobila de gradina din lemn. 3 idei neconventionale

O excelenta solutie sunt plantele agatate sau cele “catarate pe garduri”. Include in planul de amenajare al unei gradini mici si plantele fixate pe ziduri sau in locuri aparent “neprietenoase”. Agata si ghivece neconvetionale. O posete veche, o palarie, cismele de cauciuc. Pentru unele ai nevoie de sisteme de izolare, pentru altele nu. O solutie pentru plantele in palarii sau posete sunt foliile de plastic groase care sa tina pamantul. In astfel de “instalatii” cel mai bine merg plantele sezoniere, anuale dar si perene. In cazul acestora din urma cel mai bine este ca anul urmator sa le multi in pamant, asa ca un plan strategic este necesar ca sa nu faci investitii inutile.

Recupereaza mereu drumul de acces, fie punand verdeata la mijloc (chiar daca e drumul spre garaj, plantele nu vor fi deranjate), pentru ca fiecare centimetru de verdeata este important.

Sursa: yahoo

Categorii: Grădina Plantele Tale

Comentarii